KAYIP ARAŞTIRMA

Kayıp araştırma hizmetinin kapsamına, sürecin nasıl işlediğine ve başvuru aşamasında gereken bilgiler ile bağlantılara aşağıda sunulmuş içerikten ulaşabilirsiniz.

KAYIP ARAŞTIRMA NEDİR?

Kayıp Araştırma hizmeti; Cenevre Sözleşmelerinin sağladığı haklar çerçevesinde savaş veya kriz sebebiyle göç yolunda birbirinden ayrı düşmüş aile üyelerinin ilgili ulusal ve(ya) uluslararası devlet kurumları, ulusal ve(ya) uluslararası sivil toplum kuruluşları ve Kızılhaç-Kızılay Hareketinin bileşenleriyle işbirliği içerisinde aranmasına yönelik çalışmaları kapsamaktadır.

 

SÜREÇ NASIL İŞLER

Türkiye içerisinde kaybolan kişilerin aranmasına yönelik talepler diğer ülkelerdeki Ulusal Dernekler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından Güvenli Dosya Transfer sistemi (SFE) ve posta yoluyla Türk Kızılay’a iletilir. ABYT Sorumlusu tarafından gelen başvurunun yasal dayanaklar doğrultusunda belirlenmiş kriterlere uygunluğu kontrol edilir. Başvurunun kriterlere uygun bulunması halinde süreç başlatılır. Vaka hikayesi ve arayan kişinin rızasına göre İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM), Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı(AÇSHB), Emniyet Genel Müdürlüğü Göçmen Kaçakçıları ve İnsan Ticareti ile Mücadele Dairesi, Adalet Bakanlığı, Jandarma, ilgili İl Valiliği, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu, mezarlık müdürlükleri, belediyeler ve bazı STK’lara resmi yazı ile aranan kişilerin kısmî verileri (ad-soyad, doğum tarihi, uyruk, cinsiyet) paylaşılarak veri tabanlarında aranması talep edilir. Kurumların geri dönüşü doğrultusunda talebi ileten ilgili Ulusal Dernek veya ICRC’ye bilgi verilir. Aranan kişi bulunduğu takdirde eğer rızası yoksa “Ortadan Kaybolma Hakkı” çerçevesinde kendisine dair herhangi bir bilgi arayan kişiyle paylaşılmaz. Türkiye dışında kayıp olduğu düşünülen kişiler için ilgili ülkenin ulusal derneğine başvurulması gerekmektedir.

Kayıp Araştırma Kabul Kriterleri

  • Ayrılığın göç yolunda insani kriz veya savaş nedeniyle gerçekleşmiş olması
  • Başvuru yapan kişinin kayıp araştırması talep edilen kişi/kişilerle birinci derece akraba olması ve belgelerle desteklenebiliyor olması (İstisnai durumlar kapsamında değerlendirilebilir)
  • Kayıp araştırması yapılacak kişi/kişilerle ilgili yeterli bilgi bulunması (Özlük bilgileri, vaka hikayesi, bilinen son adres)
  • Talep eden kişinin ikamet ettiği ülkenin Ulusal Derneği üzerinden talep alınması
  • Talebin bir soyağacı araştırması içermiyor olması
  • Talep eden kişi ve kayıp araştırması yapılacak kişi ve bakım verenleri arasında bir hukuki süreç olmaması

 

HEMEN BAŞVUR

Kayıp Araştırma talebinizi başvuru formunu doldurarak iletebilirsiniz. Formu doldurmak için lütfen BAŞVURU FORMU yazılı bağlantıyı tıklayarak gerekli bilgileri giriniz.